FAQ’s Covid-19
Com es comporta el coronavirus en la infància i adolescència?
Els nens, nenes i adolescents tenen menor probabilitat de sofrir complicacions de la malaltia i la majoria presenten un quadre d’infecció lleu o asimptomàtica. Encara no existeix suficient evidència científica, no obstant això, un estudi realitzat pel projecte Kids Corona de l’Hospital Sant Joan de Déu mostra que la capacitat de transmissió, tant cap a altres persones de la seva edat com cap a persones adultes, és equitativa a la dels adults.
Com es transmet el coronavirus?
El coronavirus es transmet per contacte directe amb les gotes respiratòries que es produeixen amb la tos, l’esternut o la parla d’una persona malalta. Aquestes gotes infecten a una altra persona a través del nas, els ulls o la boca directament o en tocar-se el nas, boca o ulls amb les mans brutes després d’haver tocat superfícies contaminades per aquestes gotes. Aquestes gotes poden arribar a distàncies de 1-2 metres.
Les persones poden transmetre la infecció des d’uns dies abans de començar amb els símptomes i poden transmetre sent asimptomàtiques.
Quins són els símptomes del Covid-19?
Els símptomes associats al COVID-19 són molt variats, encara que els més freqüents en la infància i adolescència són febre, tos, dificultat respiratòria, dolor abdominal i diarrea. A més, la falta de gust i/o olfacte són símptomes freqüents. Altres símptomes com a esgarrifances, mal de coll, mal de cap o muscular i feblesa general també s’han associat a la malaltia.
Quina distància interpersonal s’ha de mantenir en el col·le?
S’ha de mantenir una distància d’almenys 1,5 metres entre totes les persones del centre educatiu tant dins com fora de l’aula, incloent les entrades i sortides del centre educatiu, a excepció de les persones que formen part d’un mateix grup de convivència estable.
Què són els grups de convivència estable i per a què serveixen?
Un grup de convivència estable és un grup que està format fins a un màxim de 20 alumnes, al costat del tutor/a, i que ha d’evitar la interacció amb altres grups del centre educatiu, així com limitar al màxim el nombre de contactes.
Els nens i nenes de menor edat tenen necessitat de major interacció i proximitat en les cures per a aconseguir els objectius educatius i per al seu adequat desenvolupament. Per això, la millor alternativa per a possibilitar una limitació de contactes és l’organització com a grup de convivència estable a tota l’etapa d’infantil. D’aquesta manera, es disminueix la transmissió a través de minimitzar les interaccions amb altres persones i es possibilita que els nens i nenes puguin socialitzar i jugar entre si sense haver de mantenir la distància interpersonal de manera estricta. Així mateix, els grups de convivència estable faciliten l’estudi de contactes i les indicacions de quarantena quan es produeixi algun cas.
Quines són les mesures de prevenció personal fonamentals?
El nostre lema “MDM”. La higiene de mans, la distància de seguretat i l’ús de la màscara obligatòria a partir dels 6 anys.
Quan i com s’han de rentar les mans?
La higiene de les mans és la mesura principal de prevenció d’infeccions. S’ha de realitzar de manera freqüent i meticulosa, preferentment amb aigua i sabó o, en defecte d’això, gel hidroalcohòlic. S’ha de tenir en compte que quan les mans tenen brutícia visible a simple vista, el gel hidroalcohòlic no és suficient, i és necessari usar aigua i sabó. Aquesta s’ha de realitzar amb freqüència, en la mesura del possible sempre després d’estar en contacte amb superfícies possiblement contaminades o tocades per uns altres, en qualsevol cas, almenys a l’entrada i sortida del centre educatiu, abans i després del pati, de menjar i sempre després d’anar al lavabo. Es recomana un mínim de cinc vegades al dia. A més, cal evitar també tocar-se el nas, els ulls i la boca amb les mans.
Quin tipus de mascara és recomanable?
Es recomana la utilització de màscares higièniques reutilitzables o la corporativa del col·legi, ja que possibiliten una adequada protecció i una millor respirabilidad, a més de ser una opció més sostenible. En població amb condicions de salut d’especial vulnerabilitat es pot plantejar l’ús de màscara FFP2 sense filtre.
Quan és considerat cas sospitós?
Es considerarà cas sospitós a aquella persona amb simptomatologia compatible amb la Covid-19 que s’ha realitzat una PCR i estigui a l’espera del resultat.
Quan és considerat cas confirmat amb infecció activa?
Persona que compleix criteri clínic de cas sospitós amb PCR positiva; persona que compleix criteri de cas sospitós amb PCR negativa i resultat positiva en IgM per serologia i persona asimptomàtica amb una PCR positiva amb IgG negativa o no practicada.
Quan és considerat cas confirmat amb infecció resolta?
Persona asimptomàtica amb serologia IgG positiva independentment del resultat de la PCR.
Quan és considerat cas descartat?
Cas sospitós amb PCR negativa en el qual no hi ha alta sospita clínica ni vincle epidemiològic amb un cas confirmat.
GESTIÓ DE CASOS:
Hi haurà casos o brots en el col·legi?
L’aparició de casos o brots en un centre educatiu no té per què suposar una fallada en les mesures de prevenció ni veure’s com un fracàs, és molt probable que sigui un reflex del nivell de transmissió que hi ha en el municipi. Les mesures estan encaminades a reduir tot el possible la probabilitat que ocorrin casos o brots i a realitzar un maneig òptim d’aquests.
Per a disminuir la probabilitat que això succeeixi és important extremar les mesures de prevenció i higiene dins i fora del centre educatiu (limitació de contactes i distància física, rentat de mans, higiene respiratòria, ús de màscara, neteja i ventilació).
Cal prendre la temperatura abans d’anar al col·legi?
És recomanable la presa de temperatura per a detectar la presència de febre, a més d’estar atent a qualsevol altre símptoma compatible amb la infecció. Amb una temperatura major a 37.3 l’alumne/a no acudirà al col·legi.
Què fer si apareixen símptomes?
Si un alumne/a o personal del centre presenta símptomes compatibles amb COVID-19 és important que no acudeixi al centre educatiu. S’ha de contactar telefònicament amb el centre de salut, perquè avaluïn si els símptomes són compatibles amb la COVID-19 i si és necessària la realització d’una PCR. Fins que es rebin indicacions per part dels professionals sanitaris, la persona que ha iniciat símptomes ha de quedar-se a casa i limitar al màxim els contactes amb altres persones. Si presenta símptomes de gravetat o dificultat respiratòria, s’haurà de telefonar al 112.
Què fer si els símptomes comencen quan s’està en el col·le?
Si un alumne/a comença amb símptomes mentre es troba en el centre educatiu, la persona responsable del maneig de la COVID-19 (la infermera del col·legi) s’encarregarà de la seva avaluació i possible aïllament. Es contactarà amb la família perquè l’alumne sigui recollit en la major brevetat possible. Fins que se li pugui recollir, se li col·locarà una màscara quirúrgica i esperarà en una sala ben ventilada, en la qual pugui estar tranquil i separat de la resta d’alumnes, acompanyat sempre per una persona treballadora del centre. A aquest alumne se’l considerarà cas sospitós i es realitzarà una PCR en el centre de salut.
Com han d’actuar els germans i/o familiars d’un cas sospitós?
Els germans convivents d’un cas sospitós (aquell alumne amb simptomatologia compatible amb Covid-19 a qui se li ha realitzat una PCR i està en espera del resultat), si pertanyen a l’àmbit escolar, han de quedar-se a casa fins a conèixer el resultat. Si el resultat és negatiu podran reincorporar-se al centre educatiu.
En el cas de confirmar la infecció (PCR positiva), els germans i familiars que són contactes estrets han de fer quarantena durant 10 dies.
En qualsevol cas, no està indicat l’aïllament preventiu de les persones que integren el grup de Convivència estable dels germans o familiars del cas en el moment de fer-los la PCR en el marc de la cerca activa de contactes. En el cas que es confirmés la positivitat d’aquests test, s’establiran les mesures oportunes en els grups de convivència dels germans o familiars convivents.
Què passa si hi ha un nen/a amb símptomes en la classe?
La presència de símptomes pot deure’s a moltes malalties. Fins que es confirmi o descarti el diagnòstic, la resta de companys/as de la classe, sempre que no presentin símptomes, han de continuar acudint al centre educatiu normalment.
Sí que es quedaran a casa els germans convivents de la persona que ha començat amb símptomes i està a l’espera del resultat de la PCR (cas sospitós), igual que es quedaran a casa els progenitors que treballin en un centre educatiu.
Què passa si hi ha un cas confirmat en la classe?
Si es confirma un cas, el servei d’epidemiologia en coordinació amb el centre educatiu, establirà els qui són les persones que han estat contacte estret i es posaran en contacte amb elles. L’alumnat i professorat que resulti ser un contacte estret haurà de romandre en el domicili en quarantena (10 dies). Si no s’és un contacte estret, es podrà continuar acudint a les classes.
Qui és un contacte estret?
En els grups de convivència estable, els contactes estrets són tots els que formen part del grup, tant l’alumnat com el professor que està amb ells. En el cas de classes que no estan organitzades com a grup de convivència estable, es considera contacte estret a qualsevol persona que hagi compartit espai amb el cas confirmat a una distància menor de 2 metres durant més de 15 minuts, tret que es pugui assegurar que s’ha fet un ús adequat de la màscara.
Els alumnes entre 6 i 11 anys d’una mateixa classe, seran considerats contactes estrets pesi a l’ús de la màscara. Els convivents del cas també són sempre considerats contactes estrets.
El període a considerar per a l’avaluació dels contactes estrets serà des de 2 dies abans de l’inici de símptomes del cas. En els casos asimptomàtics confirmats per PCR, els contactes es buscaran des de 2 dies abans de la data de diagnòstic.
Què ha de fer un cas confirmat de COVID-19?
Haurà de romandre en aïllament domiciliari durante10 dies (mínim) des de l’inici dels símptomes i no ha d’acudir al centre escolar fins transcorreguts 72 hores des de l’últim símptoma una vegada transcorreguts aquests 10 dies.
És important romandre en el domicili, a poder ser en una habitació separada de la resta de la casa. S’han d’extremar les mesures d’higiene en zones comunes i utensilis de cuina. Quan la persona diagnosticada de COVID-19 entre en contacte amb algun convivent, tots dos han de portar màscara quirúrgica i extremar la higiene de mans. Si conviuen en el domicili, vostès seran contactes estrets, per la qual cosa han de guardar la quarantena, vigilant l’aparició de símptomes.
Què han de fer els contactes estrets?
Les persones que són contacte estret han de romandre en el domicili i realitzar quarantena durant 10 dies. Se’ls realitzarà una PCR dins de les primeres 24 hores. Durant tot el període de quarantena hauran de vigilar l’aparició de símptomes. Si aquests apareixen han de consultar per telèfon al seu centre de salut.
Què han de fer els contactes estrets que tenen una PCR negativa?
Tots els contactes estrets han de realitzar quarantena durant 10 dies, independentment del resultat de la PCR. El virus té un període d’incubació de fins a 10 dies. Si s’ha estat en contacte amb un cas recentment i la prova és negativa, podria estar incubant el virus i convertir-se en positiva en els dies posteriors.
Què s’ha de fer quan s’ha estat en contacte amb un contacte estret d’un cas confirmat (contacte de contacte estret)?
Si s’ha tingut contacte amb una persona que s’ha identificat com a contacte estret d’un cas confirmat, no haurà de realitzar quarantena si aquest és asimptomàtic. Encara que el seu fill/a sigui un contacte estret, no vol dir que vostès ho siguin. Els pares, mares, germans/as o altres convivents d’un contacte estret no es consideren també contactes estrets. Han de mantenir les mesures de precaució per a evitar el contagi mentre continuen amb la seva activitat habitual.
En cas de presentar símptomes, s’haurà de consultar al centre de salut.
Què ha de fer una persona amb un resultat de la PCR positiu però que no té símptomes? Pot anar a classe?
No. No pot assistir a classe. Si la prova diagnòstica és positiva, pot tenir i transmetre la infecció fins i tot tenint pocs o cap símptoma. En nens/as, és més freqüent que siguin asimptomàtics o tinguin símptomes lleus, però el risc de transmetre’l encara existeix, per la qual cosa ha de realitzar aïllament.
Què és un brot en el centre educatiu?
Es considerarà brot qualsevol agrupació de 3 o més casos amb infecció activa en els quals s’hagi establert una relació entre ells.
Què es fa si hi ha un brot?
L’actuació enfront d’un brot engloba diferents mesures segons les característiques del brot. El centre educatiu i les autoritats sanitàries es coordinaran per a la valoració de la situació. Les mesures poden variar des d’extremar les mesures de prevenció i higiene en el centre educatiu o estendre’s al tancament de les classes afectades, el tancament d’un cicle o, en última instància, el tancament del centre educatiu.
Què es considera aïllament?
Fa referència al període de temps que ha d’estar aïllada la persona diagnosticada de Covid-19.
Què es considera quarantena?
És el període en el qual un contacte estret ha d’estar aïllat en el seu domicili. A tot contacte estret se li realitzarà una PCR amb l’objectiu de detectar precoçment nous casos positius. Si el resultat d’aquesta PCR és negatiu es continuarà amb la quarantena fins al dia 10.
Com fer aïllament domiciliari en casos lleus de Covid-19?
Ha de quedar-se a la seva casa, evitant sortir de l’habitació, mantenint-la ventilada i amb la porta tancada. Ha d’utilitzar el seu propi bany; si el comparteix ha de desinfectar-se abans que l’usin uns altres. Ha d’evitar distàncies menors de 2 metres dels convivents. Ha de tenir productes d’higiene de mans a la seva habitació i realitzar constantment la rentada de mans. Ha de tenir una galleda d’escombraries de pedal a l’habitació. ANNEX
Com ha d’actuar la persona responsable de les cures?
La persona responsable de les cures serà considerada contacte estret i haurà de realitzar quarantena domiciliària durant 14 dies. La persona cuidadora no ha de tenir factors de risc i ha de realitzar autovigilància dels símptomes. Ha d’usar guants per a qualsevol contacte amb secrecions i màscara sempre que comparteixin espai. Ha de rentar-se les mans si entra en contacte, encara que hagi usat guants.
Com puc prevenir el contagi?
Ha de seguir les mateixes recomanacions que fins ara. Tapi’s en tossir i esternudar amb un mocador de paper, tiri el mocador en la paperera una vegada usat. Renti’s amb aigua i sabó a continuació i no comparteixi utensilis personals com a tovalloles, gots, plats i coberts. Posi’s la màscara si surt a espais comuns o entra algú a l’habitació, mantingui la distància i renti’s les mans en sortir. Comuniqui’s per un telèfon per a evitar sortir de l’habitació.
Com haig de procedir a la neteja i desinfecció dels productes?
Usi rentavaixella o fregui amb aigua calenta els plats i coberts. No ha de sacsejar la roba, ha de ficar-la en una bossa hermètica i ha de rentar-se les mans sempre després de tocar la roba. Ha de rentar la roba a 60è-90è i assequi-la bé. S’ha de netejar diàriament les superfícies que es toquen sovint, bany i vàter amb baietes d’un sol ús i lleixiu (1 part de lleixiu al 5% per 50 parts d’aigua). Renti’s les mans en acabar. Ha de tenir bossa 1 a l’habitació, que es tanca i s’introdueix en la bossa 2, on s’introdueixen els guants i màscara del cuidador i va a la bossa 3 que va al contenidor de resta.
INFOGRAFIA